Ekspert: 2017-ci ilin iqtisadi islahatları Azərbaycanın dayanıqlı iqtisadi inkişafı yolunda atılan mühüm addımlardır

16 YANVAR 2018 | VIEWS:

Elshan Bagirzade (2)AZƏRTAC

2017-ci ilin iqtisadi islahatları Azərbaycanın dayanıqlı iqtisadi inkişafı yolunda atılan mühüm addımlardır.

AZƏRTAC xəbər verir ki, bu fikri Azərbaycan Dövlət İqtisad Universiteti (UNEC) “Beynəlxalq iqtisadiyyat” kafedrasının dosenti, iqtisad üzrə fəlsəfə doktoru Elşən Bağırzadə deyib.

Ekspert qeyd edib ki, 2017-ci ilin iqtisadi yekunlarına nəzər saldıqda həqiqətən də bu ili dərin iqtisadi islahatlar ili kimi qiymətləndirmək mümkündür. Belə ki, 2016-cı ildə milli iqtisadiyyatın inkişafı üzrə qəbul edilmiş Strateji Yol xəritələrində nəzərdə tutulan islahatların mühüm bir hissəsi məhz 2017-ci ildə həyata keçirilib. Ötən il xüsusilə də kənd təsərrüfatı, kiçik və orta sahibkarlıq, turizm, logistika və ticarət, mənzil təminatı, maliyyə və bank, nəqliyyat və rabitə, təhsil və kommunal xidmət sahələrində bir sıra iqtisadi və institusional xarakterli islahatlar reallaşdırılıb ki, bütün bunlar da Azərbaycan iqtisadiyyatının sağlam təməllər üzərində inkişafı, onun dayanıqlılığının təmin edilməsi yolunda mühüm addımlar hesab oluna bilər.

2017-ci ilin iqtisadi yekunları onu deməyə əsas verir ki, artıq Azərbaycan iqtisadiyyatı böhran mərhələsini geridə qoyub. Belə ki, ötən il ÜDM-də artım müşahidə edilib, qeyri-neft sektoru 2,5 faiz, qeyri-neft sənayesi 3,6 faiz, kənd təsərrüfatı isə 4,1 faiz artıb. Eyni ümidverici tendensiya xarici ticarət sektorunda da müşahidə edilir. Belə ki, ötən il Azərbaycanın idxalı 1 faiz artdığı halda, ixracı 19 faiz, qeyri-neft ixracı isə 24 faiz artıb. Nəticədə Azərbaycanın ötənilki xarici ticarət balansında 6,2 milyard dollarlıq profisit yaranıb. İxrac gəlirlərinin artması ölkənin valyuta ehtiyatlarını 4,5 milyard dollar artıraraq 42 milyard dollara çatdırıb. Ölkənin valyuta gəlirlərinin artmasında turizm xidmətlərinin ixracı sahəsində əldə etdiyi nailiyyətlər də şübhəsiz rol oynayıb. Ötən il 2016-cı illə müqayisədə ölkəyə gələn turistlərin sayı 500 min çox olub, eyni zamanda, onların xərcləmələrində də ciddi artım müşahidə edilib. Əminliklə demək mümkündür ki, qeyri-neft sektorunda əldə edilən müsbət göstəricilər məhz birbaşa aparılan islahatlar nəticəsində mümkün olub.

Ötən il aparılan iqtisadi islahatlar Dünya İqtisadi Forumu, Dünya Bankı kimi mötəbər beynəlxalq qurumların hesabatlarında yüksək qiymətləndirilməklə yanaşı, yerli və xarici investorların da diqqət mərkəzində olub. Belə ki, ölkədə davam edən siyasi sabitlik və aparılan iqtisadi islahatlar yerli və xarici investorların ölkə iqtisadiyyatına marağını da artırıb. Ötən il iqtisadiyyata bütövlükdə 14,6 milyard dollarlıq investisiya qoyulub və “Azəri-Çıraq-Günəşli” yataqları üzrə kontraktın müddəti 2050-ci ilə qədər uzadılıb. Sonuncu hadisə xüsusi əlamətdarlığı ilə seçilir və Azərbaycan iqtisadiyyatının gələcək inkişafı baxımından mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Belə ki, bu layihə çərçivəsində 2050-ci ilə qədər Azərbaycan iqtisadiyyatına 40 milyard dollardan çox investisiya qoyulması və Azərbaycan tərəfinə 3,6 milyard dollar məbləğində bonus verilməsi gözlənilir. Bütövlükdə layihənin gələcəkdə Azərbaycanın iqtisadi və siyasi baxımdan sabit inkişafına mühüm töhfədir.

“Ötən il, Şimal-Cənub, Şərq-Qərb nəqliyyat dəhlizlərinin, eləcə də Cənub Qaz Dəhlizinin tamamlanması istiqamətində də mühüm işlər görülüb. Bu baxımdan Bakı-Tbilisi-Qars dəmir yolu xəttinin istifadəyə verilməsini xüsusi əlamətdar hadisə hesab edirəm. Bütün bu layihələr qarşıdakı illərdə Azərbaycanın qaz gəlirlərini və tranzit gəlirlərini ciddi şəkildə artıracaq layihələrdir.

Beləliklə, bir tərəfdən davam edən islahatlar nəticəsində qeyri-neft sektorunda baş verən canlanma və qeyri-neft ixracının artması, digər tərəfdən neftin dünya bazar qiymətində ortaya çıxan nisbi yüksəlişi və yaxın gələcəkdə ciddi şəkildə artması gözlənilən qaz gəlirləri Azərbaycan iqtisadiyyatının qarşıdakı illərdə də dinamik şəkildə inkişaf edəcəyini söyləməyə əsas verir”, – deyə ekspert vurğulayıb.

Elvira Məmmədova